Assalamualaikum...
Hari2 tak bekerja dapat lah masukkan 1 - 2 entry tp kalau hari bekerje memang lah tak dan sebab nak buat itu ini...nie pun saya nak masukkan resepi tertunggak yang dibuat oleh akak ipar saya kak zam semasa kami ke bukit kepong minggu lepas..
Saya kongsikan respi yang rengkas nie bagi sesiapa yang nak mencubanya sedap gak makan ikan siakap dimasak secara stim nie tak berlemak dan berminyak..jom semak resepi..
Siakap Stim Asam Boi...
Bahan-Bahan:
Seekor ikan siakap - sederhana besar dlm 600 gm - dibersihkan
6 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - di hiris halus (batang mancis)
3 tangkai jeruk sawi atau kobis - rendam sebentar dan hiris halus
5-6 biji asam boi - kalau ada asam paya yg masam tu lg sedap..
2 sudu jus lemon - optional kalau xnak masam xpayah bubuh
beberapa titis minyak bijan
sedikit garam
1/2 cawan air
Cara:
1. Panaskan pengukus, ikan di masukkan ke dalam loyang atau pinggan bujur yang tahan di dalam kukus.
2. Lumurkan ikan dengan sedikit garam. Taburkan dengan bawang yang dihiris, halia, asam boi dan jeruk sawi yang dihiris. Titiskan sedikit minyak bijan dan masukkan air di dalam loyang.
3. Kukuskan lebih kurang 25 - 30 minit atau sehingga ikan masak.
4. Hidangkan di dalam pinggan bujur hiaskan dengan hirisan lada dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment