Satu lagi resepi tertunggak masak hujung minggu lalu..jom kita semak resepinya..
Asparagus dan Cendawan Tiram Goreng...
Bahan-bahan:
1 cawan Asparagus - bersize pendek - potong dalam 11/2 inci
1 cawan Cendawan Tiram - di siat sedikit jika besar
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 sudu makan udang hidup -disiang bersih
1/4 camca teh lada sulah - hujung camca aje
beberapa titis minyak bijan
1/4 cawan air
garam secukup rasa
2 sudu makan minyak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bawang hiris. Bila layu dan berbau harum masukkan udang hidup.
2. Balik2kan dan masukkan sedikit air dalam 1/4 cawan, masukkan bahan perisa lada sulah, minyak bijan dan sedikit garam. Masukkan asparagus dan cendawan. Goreng dan balik2kan sebentar jangan sampai asparagus terlalu lecur nanti x sedap dan boleh terus dipadamkan api.
3. Hidangkan terus bersama nasi putih dan lauk pauk yang lain.
gambar aje bila lah dpt makan sih
ReplyDeletebila ekks...kan senang ajer goreng2 pastu mkn...hehehe..
Delete