Jom kita semak resepi mudah dibawah ini.
Apam Beras:
Oleh: Kak Maria
Bahan2:
2 cawan nasi yang telah disejukkan
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
1 cawan brown sugar (klau xnak manis kurangkan 3/4 cawan)
3/4 cawan gula pasir (klau xnak manis kurangkan 1/2 cawan)
2 camca teh yis kering
beberapa titis esen pewarna yang disukai
Secukup Kelapa Parut Putih yang di gaul bersama garam untuk salut apam.
Cara:
1. Blendkan nasi bersama air sedikit demi sedikit, kemudian masukkan pula kedua-dua jenis gula, blender hingga sebati dan halus.
2. Adunkan kedua-dua jenis tepung dalam besen, masukkan yis kering dan gaul rata, masukkan adunan nasi yang diblender dan digaul hingga rata dan sebati. Perapkan selama 3 jam.
3. Setelah 3 jam, ambil senduk dan gaulkan adunan dengan sedikit dengan pewarna yang dikehendaki, biarkan sebentar selama 10-15 minit. Panaskan dulu acuan lompang kecil dalam kukusan. Bila acuan dah panas baru masukkan adunan hingga 3/4penuh.
4. Kukus selama 10-15 minit, sejukkan sebentar sebelum dicungkil dari acuan. Hidangkan apam bersama kelapa parut putih yang telah di gaul dengan sedikit garam. Kalau nak lebih tahan kelapa untuk digaul bersama apam kukuskan sekejap..
Apam Beras yang cantik merekah |
Tak berapa manis sedap.. |
Nie semasa belum dikukus.. |
Baru lepas masak..berasap lagi tu.. |
No comments:
Post a Comment