Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Wednesday, November 16, 2011

Bubur Pulut Hitam

Salam petang semua, dah minum petang belum.  Petang-petang macam nie dengan cuaca yang agak dingin kerana hujan tadi memang enak kalau dapat makan cekodok bilis yang panas dengan teh o...nikmat betul kan rasanya dikala hujan macam nie..oleh kerana semasa saya balik dari pejabat tadi adik saya bedah ada membuat cekodok ikan bilis dapat la saya merasa sekeping td oleh kerana saya terus masuk kebilik dan berurusan seri paduka cik seri zalekha seperti bersiram dan laen2nya jadi bila keluar dah x tak nampak kelibat cekodok habis mungkin..memang laku cekodok di waktu2  begini hehe ..rasanya macam xpuas dapat makan sekeping nanti saya akan buat sedikit lagi..hujan2 begini terasa laparkan.

Kita tinggalkan la cerita pasal cekodok tadi sebab saya nak masukkan satu entry hidangan minuman petang yang biasa dibuat oleh orang-orang melayu dan juga masyarakat nyonya baba..sebenarnya ini merupaka menu minum petang semalam jadi saya masukkan yer resepi bubur pulut hitam, meh la kita semak resepi berikut:


Bubur Pulut Hitam
 
Bahan2:
2 cawan Beras Pulut Hitam - dicuci dan direndam dalam setengah jam
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 liter air
500 ml santan
3 helai daun pandan

Cara:
1. Rebuskan beras pulut hitam hingga agak lembut - untuk menjimatkan masa merebus seperti yang selalu saya lakukan bila hendak memasak bubur pulut hitam adalah dengan cara saya akan rebuskan pulut hitam dengan air hingga mendidih dan biarkan dalam 10 minit baru bpadamkan api (pulut hitam akan lebih cepat mengembang didalam air panas) ini boleh dibuat terlebih awal pada waktu tengah hari dan bila nak siapkan diwaktu petang hanya perlu merebus pulut x sampai setengah jam.
2.  Pasangkan semula api untuk merebus pulut hitam bila dah mendidih masukkan kedua2 jenis gula dan daun pandan yang telah di simpul.  Bila gula telah larut masukkan santan dan dikacau sekali sekala biarkan api kecil dan dalam 20 hingga 25 minit bubur telah masak lembut dan boleh dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment