Salam semua, nampaknya pada pagi ini dua kali akak dapat update almaklum la hari cuti jadi dapat la nak ngadap laptop bila-bila ada kelapangan klau kat opis tentukan kerja-kerja hakiki perlu di utamakan.
Akak tak akan bercerita panjang hanya nak masukkan entry sarapan pagi yang akak buat sebentar tadi..walaupun namanyer agak pelik sikit ada asam jawa tapi rasanya tetap mainten sedap...muahaha perasan pulak akak..Jom kita semak resepi
Bee Hoon Asam Jawa...
Bahan2:
1 pack BeeHoon - 400gm (direndam 1 jam sebelum hendak memasak)
2 senduk nasi Cili Blender
2 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 sudu makan udang kering *
20 ekor udang sederhana besar
semangkuk hirisan sayur kobis (taugeh xder akak ganti kobis)
sebatang karet - dipotong batang mancis
setengah biji capsicum hjau - hiris nipis
1/2 cawan jus asam jawa (sos tomato abis so akak ganti gan asam jawa)
1/2 cawan air
3 sdm gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Tumis kan cili blender bersama bahan-bahan bertanda * yang telah diblender halus. Tumis dan balik-balikkan sehingga cili dan bahan-bahan lain garing dan pecah minyak, masukkan gula dan garam, kacau rata, masukkan jus asam jawa, dan air biarkan mendidih, masukkan udang, diikuti karet, balik-balikkan lagi dan masukkan mee hoon yang telah direndam dan di tos. Gorengkan sehingga bee hoon hampir masak dan lembut masukkan sayuran kobis dan capsicum tadi, goreng sehingga bee hoon agak lembut dan boleh la ditutupkan api..hidang dan hiaskan dengan bawang goreng, telur dadar nipis dihiris (akak xbuat pun)
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment