Salam petang sabtu untuk semua....
Petang ini saya nak kongsikan satu resepi spaghetti bebola daging sekali lagi tapi agak berlainan sedikit dari yang pernah saya buat dahulu..dISINI ....
Jomlah kita terus semak resepi di bawah..nak ikut resepi yang terdahulu pun sedap yang ini pun sedap x kisah la yang mana2.
Spagetti Berkuah Tomato dan Bebola Daging versi 2...
Bahan-Bahan:
1 peket spagetti - rebus hingga masak dan toskan
400 gm bebola daging - gorengkan sebentar angkat dan toskan
1 batang karet -dipotong batang mancis atau di dadu
1/2 tin cendawan butang - dihiris
2 senduk lada blender
2 biji bawang besar - diblender halus
4 ulas bawang putih - diblender halus
2 inci halia - diblender halus
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 senduk tomato puree @ setengah tin sedang
800 ml air
1/2 cawan susu cair
2 biji tomato segar - di dadu
gula pasir secukupnya - saya guna lebih kurang 3 sudu makan
garam secukupnya
minyak untuk menumis
Cara:
1. Spagetti di rebus dalam air mendidih lebih kurang 25 minit atau hingga masak tos dan ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk anggaran 2 senduk sedang
tumiskan bawang besar yang didadu hingga berbau harum dan layu,
masukkan cili blender dan bawang blender serta halia. Tumislah sehingga cili agak
garing dan naik minyak.
3. Masukkan tomato puree dan gula kacau sebentar dan masukkkan air serta susu cair.
Biarkan agak mendidih masukkan bebola daging yang telah digoreng tadi
dan masukkan sedikit garam rasakan kesesuaian masam manis dan masin
kuah ini.
4.Masukkan pula karet yang dipotong batang mancis 2 cm dan cendawan butang yang dihiris tadi dan tomato yang didadu. Masakkan sehingga sebati dan agak sedikit memekat. Padamkan
api dan hidangkan bersama Spagetti yang direbus tadi. Hiaskan dengan
bawang goreng dan daun sup/bawang yang dihiris jika ada..
No comments:
Post a Comment