Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Thursday, October 22, 2015

Serunding Kelapa Putih - Sesuai makan dengan Nasi Impit

Assalamualaikum..salam khamis buat teman2 dan pengunjung ZLC..apakhabar hari ini semoga ceria dan sihat walaupun cuaca negara kita kurang elok sekarang ini kerana cuaca jerubu yang dah dekat sebulan lebih ni tak pulih-pulih lagi..Musim-musim jerubu ni memang ramai yang megalami ganguan kesihatan seperti batuk, pedih mata, sakit kerongkong, alahan pada kulit dan demam serta penyakit lain juga.. Untuk yang mempunyai anak kecil atau anak bersekolah perlu selalu memantau pergerakan anak-anak untuk tidak bermain atau berada di luar rumah dalam tempoh yang lama...semasa udara tidak sihat ini.  Bagi anak-anak yang dicutikan persekolahan kerana jerubu juga duduk rumah aje lebih elok sambil mengulangkaji pelajaran kerana peperiksaan akhir tahun hampir tiba.. Ok lah berbalik kepada resepi serunding kelapa putih yang ingin saya kongsikan ini merupakan serunding yang digemari oleh arwah abah saya..kalau hari raya mesti nak buatkan serunding kelapa putih ini..makan dengan nasi impit atau ketupat..teringat pula pada arwah abah..Al-Fatihah semoga abah tenang di sana..masuk habuk pulak mata saya ini jom la kita tengok bahan-bahan yang diperlukan seperti di bawah:

Serunding Kelapa Putih

Bahan-Bahan

1 1/2 biji kelapa parut - ambil bahagian putih
segemgam udang kering - di rendam sebentar dan ditumbuk halus
5 ulas bawang merah  - dihiris nipis
4 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 batang cili hijau  - dihiris serong
2 inci halia muda - dihiris batang mancis
2 batang serai - ambil bahagian pangkal yang muda sahaja dihiris nipis
sedikit garam dan penambah perisa ajinomoto kalau suka

Cara:

1. Masukkan kesemua bahan di atas kedalam kuali, sangaikan sehingga serunding kelapa ringgan dan warnanya jangan terlalu perang ya..gunakan api yang kecil sahaja.
2. Rasakan jika perlu tambah garam..angkat dan hidang bersama nasi himpit..sangat mudahkan..selamat mencuba.






2 comments: