Assalamualaikum...
Salam hujung minggu dan selamat bercuti bagi semua yang sedang bercuti, almaklumlah cuti sekolah selama 2 minggu dah bermula pada hari Jumaat lagi iaitu sehari lebih awal kerana ada perayaan Hari Wesak.. Apakahbar kawan2 serta pengunjung ZLC yang saya kasihi semoga anda semua sihat dan ceria selalu di samping anak2 dan keluarga tercinta.
Bagi ibu-ibu yang anak2 sedang cuti sekolah pastinya keadaan di rumah bertambah meriah atau riuh rendah sebab semuanya balik bercuti...macam kat rumah saya nie jugalah riuh ajer bila Sara n Aina tak bersekolah abg dorang yeyed yang tingal di asrama pun ada...cuma Hawa yang di Madrasah sahaja belum dapat bercuti. Awal cuti anak saudara saya yang berdua lagi iaitu Iqin dan Aishah ke KL bersama ibu mereka sebabnya Aishah akan memulakan sesi pengajian di UM, Aishah dapat masuk Asasi Sains Hayat semalam melapor diri masuk ke kolej 12..pandai2 lah bawa diri Aishah yer semuanya perlu buat sendiri dan yang pentingnya kena berusaha gigih bila dah jadi student di IPTA tu..
Ok kita tinggalkan citer anak2 yg bercuti dan kak esah yg dah masuk U..sekarang saya nak berkongsi gan kawan2 semua resepi mudah untuk buat bepang badam@crunchy caramel almond @florentine cookies...sebenarnyakan cemilan atau snack ini sekarang ini sangat popular di talian internet seperti di facebook sana sini ada yang menjual secara online tapi harganya boleh tahan mahal..oleh kerana saya teringin sangat nak buat dan nampak pulak di blog Puan Azlita Aziz di blog Masam Manis tu tunjuk kan snack@cookies yang sangat sedapppp ini saya pun sangat teruja untuk membuatnya sendiri..
Bila ke kedai barang2 kueh Bake Well di BBU untuk beli bahan2nya memang la mahal..so bagi sesiapa yang membeli secara online tu tak perlu terkejut sebab dijual mahal cookies nie kalau buat sendiri pun sama gak mahal bahan2nya tapi kepuasan tu ada sebab berjaya di buat sendiri...walaupun sangat mudah dan x banyak bahan, tapi hasilnya memang sedap sangat2 weiiii berbaloi dengan harga bahan yang dibeli saya buat hanya setengah adunan dari yang saya tengok resepi pn Azlita tu kalau nak tengok yang chantek n molek silalah ke blog berkenaan disini anyway Tqvm sebab saya selalu juga ambil resepi dari blog yang sangat cantik semua hasil tangan pn Azlita tu...
Jom tengok resepi mudah di bawah:
Bepang Badam@Crunchy Caramel Almond
Resepi : Pn Azlita@MasamManis
Bahan-Bahan:
100 gram - tepung florenta (beli di kedai baking - 1pek 500gm =rm19.50)
100 gram - Badam Hiris
50 gram - Kuaci Hijau
10 gram - Jintan Hitam (saya xletak xder)
Cara:
1. Mula2 Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven 5 minit cukup - supaya garing sedikit (saya dah terover perang sikit)
2. Masukkan kedua2 bahan badam dan kuaci dalam mangkuk berserta tepung florentina kalau guna jintan hitam masukkan sekali dan di gaul rata.
3. Panaskan oven dan sediakan loyang pembakar saya gunakan loyang kek 8 x 8 alaskan dengan kertas silicon boleh beli di kedai baking juga. saya guna parchment paper hari tu..lebihkan sedikit di kiri kanan kertas alas supaya senang nak kuarkan nanti.
4. Masukkan badam dan kuaci yang dah di gaul dengan tepung florentine ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar dalam oven selama 10 minit dengan suhu 160'C.
5. Bila dah masak terus keluarkan dari oven dan potongkan semasa ia masih panas sebab bila dah sejuk payah nak potong patah2kan ajer kalau tak di potong semasa panas. Sejukkan dan siap untuk dihidang...sedappp cuba yer kawan2..
Tepung florentine tu xyah campur air ek.cuma gaul terus dgn almond dan kuaci la ye.
ReplyDeletebetul tu Wiween xperlu air pun..gaul ajer tepung florentine tu gan almond slice dan kuaci pastu terus ratakan kat loyang yang dh di alas..cubalah dik mudah ajer..n yang pastinya sedap bepang nie tau..
ReplyDeleteTq kak.;)
Deletemacamana nak potong?Guna pizza cutter @ chopper dan bagaimana nak bagi lurus je potongannya sb selalu saya buat pecah ..
ReplyDeletekalau ada pizza cutter boleh gak akak pakai pisau biasa ajer..bila kuarkan dari loyang@tray terus potong guna pisau..mungkin adik potong masa dah sejuk sikit kot sebab tu pecah...
DeleteSaya ader buat kak..kuar dri oven trus potong..tpi bila sejuk melekat plak kat kertas mibyak tu..kenapa ye??
ReplyDeletebila dah dipotong bepang tu adik terus angkat dan sejukkan atas redai kueh atau pinggan ok..jadi dia x melekat kat kertas minyak..tq sebab sudi cuba..
DeleteAlmond flakes sekarang sekilo berapa kak?mahal tak kalau beli banyak2?
ReplyDeleteharga almond flake boleh tahan mahal dik kalau kat jb nie harga 100gram dah RM5.50 so kalau sekilo lebih kurang RM 50 gak tu...tp kalau di kedai2 baking kat KL katanya murah sikit dapat dalam harga 40 lebih sekilo..wallahualam..
ReplyDeletedekat yummy bakery bangi, almond flake sekilo RM32.50
Deleteuntuk info tambahan..kertas lapik tu bukan kertas minyak yang biasa tu..d kedai jual bahan kek tanya "lapik loyang yang boleh cuci semula" if d kedai yg saya beli harga rm8.50. insyallah mmg tak lekat cookies tu. untuk bahan sampingan tu ...sebenarnya bukan jintan hitam tetapi bijan hitam..guna sikit je..
ReplyDeleteTerima kasih atas info sitiazliyah...selicon paper tu mmg agak mahal sikit tp masih boleh guna parchment paper harganya lebih murah tp alang2 beli yang boleh dibasuh n guna semula lagi jimat kan..rasanya bijan hitam tu kalau kita gantikan gan habatusaudah pun boleh agaknya kan Siti..tq sekali lagi sebab sudi kunjungi blog saya dan berkongsi idea..
Deleteboleh je zalekha..kita yg buat dia...hihiihi.. cuma if jintan hitam or habatusaudah tu ada bau n rasa skit la sdgkan yg bijan tu rs mcm gang kekacang juga la..if p kedai jual bhn kek mmg depa juai bijan hitam tu..yg h/saudah tu jarang jual..if 250g dlm rm8..tp mmg byk sbb kita guna sikit je..
DeleteTeruja nk cuba nih.. doa2 kn sy buat jadi ye..
ReplyDeletedkt jb kedai area mana jual tpg florentein ni?
ReplyDeleteakak beli kat kedai barangan kueh Bake Well di BBU..
ReplyDeleteBiskut tu nmpk berkilat kn sapu apa2 ke?
ReplyDeletetak sapu apa2 pun sebab diakan jenis karamel.benda2 berkaramel bila kita bakar nampak kilat dan kalau terlebih bakar dia akan cepat hangus..
ReplyDeletesalam kak,nk tye,berape tebal akak buat cookies ni?coz sy buat nipisla.
ReplyDeletewkumsalam Nur Hidayah...utk sukatan resepi di atas tu akak guna loyang size 8x8 inci so nmpak ok x brapa nipis bila kita ratakan bahan2nya sebelum di bakar. mungkin adik guna loyang size besar sikit kot..so bila di ratakan jadi nipis...
ReplyDeleteSy guna kertas myk biasa. Mmg melekat. Huhu..mmg kena pkai pachment paper laa ni. Rugi kuaci nn badam. Tq share resipi. Nk g cari kertas pachment plak. Hehehe..
ReplyDeleteAffeeffa tq sebab sudi cuba cookies nie..cubalah cari pachment paper kat kedai baking ok...mudah2an tak melekat lagi cookies awk nanti...
Deletenak tanya, selain kertas pachment n kertas kek, apa lagi yg boleh d guna ye? aluminium foil bleh ke?
ReplyDeleteAluminium foil akak x tau pulak dik sebab belum penah cuba guna..
Deletetepung florent a x der stock so saya pki tepung crispy almond mix...mcm yer
ReplyDeletesaya x pnah jumpa pulak tepung crispy almond mix dikedai baking, mungkin boleh kot..klau awk try nanti bleh la syer info gan akak..
ReplyDeletesalam sis kalau nk mntk tlg beli tepung tu boleh??? kt kb xdak laaa:(
ReplyDeletewkum salam...akak dpt info musim perayaan urusan post lambat..kesian nnti adik nk buat cookies x sempat lepas raya pulak..sorry yer yang..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletekak sy nk tya,knp crunchy almond sy ble dh bakar badam n kuaci x lekat ye?
sy buat x jd..cmne ye kak?
lg 1,mse bakar kne guna api atas bwk or bawah sahaja?
wsalam dik..mcmner plak boleh jd tak melekat yer..klau guna tepung florentine tu akak rasa mesti melekat sebab bahan asasnya gulakan...pelik pulak adik buat xlekat.. Masa bakar guna api atas dan bawah suhunya cukup 160'C sebab kalau pnas sgt nanti cookies nie cepat hangus..cuba lg yer..mudah2an berjaya..
DeleteSalam semua....sy br nk mncuba resepi nie tuk hr raya nie...nk tnya tepung tu sndiri dh ada campuran karamel ke? ....
Deletewkumsalam...tepung florentine tu dh siap kita cuma perlu gaul bersama bahan2 kering seperti almond n kuaci, selamat mencuba yer Azizah..akak minggu depan baru nak buat cookies nie untuk raya tapi mungkin akan tambah sejenis lagi bahan kering iaitu cornflake dalam cookies nie..nnti akak kongsikan di blog..
Deletesy carik tepung ni di seremban,,bangi sudah tader stok,,then dorg sggest guna tepung bienetta..sy tak sure function nye same atau tak..nk tnye,,if sy pkai badam hiris sekilo,,dpat brape yee??
ReplyDeletezureen..sy tlg jwbkan yer...sorry pn zalekha..kesian plok pd zureen.. if ikut resepi yg sy dpt..setiap adunan perlukan 100g badam hiris, (bermakna 1kg dpt 10 adunan)..tapi sy nak kongsi TIPS SHORT CUT ni utk nak mudah kerja.ehem ehemm!!..kita timbang terus 200g badam hiris, 50g biji labu hijau, 50g kuaci bunga matahari...semua buat dlm satu bekas yg sama (sy guna jug plastik)so jumlah berat semua menjadi 300g..then goncang2kan jug plastk tu supaya semua kcg2 tu bercampur mesra..then ambil bekas lain letak atas penimbang..n tuangkan campuran kekacang tu hingga 150g..so di sini kita dpt 2 adunan sekali gus..utk bijan hitam..sy akan taburkan dlm loyang after kekacang yg tlh d bakar 5min ni digaul dgn 'powder magic' tu..hope blh try zureen..daa!
Deleteoh ya..adunan yg sy bg tu perlu dibakar dlm loyang berukuran 10 x 14 inch..suhu 160 celcius selama 10 min je..
Deletesaya rasa tepung bienetta yg dicadangkan tu sama utk buat cookies nie..saya pnah diberitau bienetta tu agak manis sdikit..lum pnah cuba tepung bienetta so xdpt nk bg idea. Kalau gunakan sekilo badam hiris dapat banyak kot..tepungnya kena guna quantity yg sama bersama bahan campuran lain sikit2 tu spt kuaci..n apa2 yg kita nk letak yg bersesuaian..Selamat mencuba yer zureen..
ReplyDeletenk kongsi info lagi..selain florenta (bake well ada jual)boleh try florentine (HOI - House of Ingredients), bienetta (bake well), bee sting (2 ply), cookies mix (ni tak sure nama sebenar..tp lebih kurang mcm tu la namanya..d jual d bake with yen) semua tu sama..yg beza harga dan berat bersih dan hasilnya.if manis kita kurangkan dlm 10g to 15g. yg pasti 'kita buat dia.." heheheheh! [florenta rm15 - rm16 (500g), florentine 600g (rm24.50), bienetta 600g (rm26.50), bee sting 600g (rm15.90), cookies mix 500g (rm15.90)]...p/s mohon maaf if harga tu ada lari sikit dlm 10sen to 50sen dari hg sebenar...wallahu'alam..
ReplyDeleteterima kasih sitiazliyah tolong jawabkan bg pihak akak n atas info2 yg sgt bguna..alhamdulillah bila ada ilmu yg dapat kita kongsi bersama lebih ramai yang akan dapat manfaatnya...akak pun asik bz memanjang nk bukak tenet pun dah mlm2 baru ada kesempatan..anyway thanks utk sitiazliyah n zureen n utk semua di luar sana yang dah buat crunchy almond nie..
Deletetq kak...share resepi nie...anak2 suka makan nie..penuh dengan kekacang..da beli yg siap hari tu..xdan nk tunggu raya..abis time tu juga sambil tgk tv..rasa x puas pulak..kalau buat sendir hati kita puaskan..tgk anak2 makan hasil air tangan kita..x sama rasa dgn yg beli siap pun anak tetap suka kan?
ReplyDeletesalam kak. mmg tak perlu letak gula ye? :)
ReplyDeleteWelcome, Ainz Amirul..memang puas hati kalau dapat buat sendiri Ainz..bukan anak2 yg kecik jer yg suka yg besor2 pun klau kita buat sekejap ajer dingap..hehehe..k ainz buatlah cookies nie utk anak2 mesti dorang suka nanti..
ReplyDeleteWkumsalam Mia...cookies nie memang x perlu letak gula sebab tepung florentine tu dah siap gula cuma campurkan hirisan badam kuaci atau kekacang yang bersesuai..bakar jadi cookies yang crispy dan manis..
ReplyDeleteKat mane sy nk dapatkan kauci hijau ye?
ReplyDeletekat kedai barang baking mcm2 kuaci ada dik,,kuaci hijau, kuaci putih, kuaci bunga matahari..banyak yang..
DeleteSalam. Sebelum ni pernah try tp x jd. Resipinya tidaklah seringkas ini. Malam td cubaan pertama....Alhamdulillah menjadi. Teruja sgt. Jadi, lepas ni x payah beli dah....Terima kasih atas perkongsian.
ReplyDeleteWalaikumsalam Raden Lailani...alhamdulillah bila kita buat menjadi rasa seronokkan..akak pun nak buat lagi rasa x puas mkn masa raya hari tu..
DeleteAssalamualaikum nk tny, dekat packaging tepung florntine tu ade halal jakim x?
ReplyDeleteSalamsis. Teruja nk cuba..mcm berkhasiat..tadi gi tgk kt bakeri usj tepung florentine dh rm24..mahalnya..
ReplyDeleteslm kak..nk tnye kekacang tu beli kt kdai baking ke? kdai baking yg kt bbu tu sblh mn ye?
ReplyDeletewslm..Nini maaf sbb baru menjengah ke blog tu yg lmbat reply kedai baking di bbu ada 2 satu kat sederet restoran osman blakang mydin bbu tu, dan satu lagi kedai Bake Well BBU sederet gan kaw kedai2 yang ada restoran Briani MS atau klau penah beli roti naik tok ayah belah tengah sikit..
DeleteSalam..klu nk bakar gune api bawah @ atas??
ReplyDeletewkumsalam Miss Mizana, yer gunakan api atas n bawah selama 10 minit sahaja sebab karamel cepat menghagus bila kita biar lama sgt dlm oven.
DeleteAssalam... nk tanya psl selicon paper. mcm mana nk potong cookies ni? kena tanggalkan selicon paper tu dulu atau terus jer potong cookies tu? kalau terus potong tak koyak ke paper tu?
ReplyDeleteWsalam..ctzubaidah..silicon paper tu tak perlu ditanggalkan terus aje potong cookies, silicon paper nie seakan kertas plastik yang agak tebal skit dari kertas minyak..jadi mmg tak akan koyak kalau x digunting..mudah kalau nak buat cookies seperti macaroon atau pavlova sebab lepas guna ianya boleh dicuci dan keringkan utk guna kemudian..selamat mencuba ok.
ReplyDeleteakak: yang jintan hitam tu memang jintan ke or guna bijan? hehe curious. :)
ReplyDelete