Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Thursday, May 2, 2013

Puding Kastad Fruit Cocktail...

Assalamualaikum...

Salam Khamis buat kawan2 semua dan pengunjung ZLC yang saya kasihi...apa kabar semuanya semoga kalian sentiasa sihat dan ceria selalu..rindu rasanya bila lama tak menjengah ke blog.. Oleh kerana ada beberapa perkara yang tak dapat dielakkan dan kesuntukan masa jadinya baru hari ini saya dapat luangkan masa menjengah ke blog dan masukkan entry..

Hari ini saya cuma nak kongsikan resepi Puding Kastad Fruit Cocktail yang mudah bersama kawan2 semua cuma ada kelainan sikit di dalam pembikinan Puding Kastad kali ini sebab saya ada letakkan jagung cream style serta juga syrup fruit cocktail di dalamnya so agak lembut kejadian puding ini dan rasanya pun sedap..ok kita terus ke bahan2 untuk buat puding kastad ini ok...sebelum ini saya pernah buat di DISINI  


Puding Kastad Fruit Cocktail

Bahan-Bahannya
Untuk Puding:
1 Mangkuk tepung custard - saya guna mangkuk tafufa
1 mangkuk - air syrup fruit cockail
3 mangkuk air - gunakan mangkuk yang sama menyukat tepung kastad
1/2 cawan gula pasir
1 tin jagung cream style

Untuk Kuah Kastad:
1 tin susu cair
1 1/2 tin air
2 sudu makan tepung kastad - dibancuh dengan sedikit air
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan kismis -kuning

1 tin buah-buahan fruits cocktail
(Kalau suka boleh juga dicampurkan dengan laici atau longan)

Cara:

1. Mula2 buat puding, masukkan tepung kastad ke dalam periuk bersama, syrup fruit cocktail, air, gula dan jagung cream style..Kacau dengan api perlahan sehingga puding memekat dan mendidih..(blup..blup..blup gelembung angin kuar)
2. Bila dah masak elok masukkan puding kastad ke dalam acuan-acuan kecil atau loyang yang bersesuaian. sejukkan dahulu.
3. Sediakan pula kuah kastad, masukkan susu cair ke dalam periuk bersama 1 1/2 tin air, gula pasir, tepung kastad yang dibancuh dengan sedikit air dan kismis ke dalam periuk, masak di atas api kecil dan kacau selalu sehingga  kuah kastad mendidih dan masak. Padamkan api dan sejukkan kuah kastad.
4. Cara menghidang masukkan puding kastad ke dalam mangkuk puding, masukkan 2 atau 3 sudu atau secukupnya buah campuran fruit cocktail dan siramkan kuah kastad secukupnya di atas puding. Hidangkan sejuk.



No comments:

Post a Comment