CHEESEKUT
Bahan-Bahan:
1 pek Biskut Cream Cracker - saya guna brand Hup Seng (kurangkan 10-12 kpg sbb sebungkus tu bnyk sgt)
300 gram cream cheese - saya gunakan brand Turtura
1/4 tin susu pekat manis - kalau nak manis lebihkan (saya suka mcm ni just nice)
1 kotak susu segar - keluarkan 1/4 kotak utk celupkan biskut
sedikit serbuk milo - untuk tabur di atas
Cara:
1. Mula2 putarkan cream cheese bersama susu manis hingga kembang dan gebu dan seterusnya masukkan susu segar. Boleh ikut cara saya masukkan ke tiga2 bahan ini dalam blender dan kisar sehingga halus tp gunakan blender yang tak pedas yer..
2. Langkah kedua celupkan kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar. Aturkan ke dalam bekas atau tuperware. setelah disusun biskut pada lapisan pertama sudukan adunan cream cheese td hingga rata dan menutupi biskut. Ulang proses di atas sehingga cream cheese abis dan akhir sekali tabur pada permukaan atasnya milo. Sejukkan sekurang2nya 5 jam atau lebih..boleh di potong atau makan guna sudu sahaja pun boleh. sedap dimakan sejuk.
* selain dari tabur atas cheesekut ini dengan serbuk milo boleh juga di tabur dengan Nestum.
bahan-bahan yang diperlukan untuk buat cheeskut |
celupkan biskut dalam susu segar sekejap jer di kedua belah |
susun di dalam bekas loyang atau tupperware yang sesuai |
cream chesse yang diblender - lupa pulak ambil gambar semas penuh dh abis guna baru teringat.. |
bila dah siap melapis biskut dengan cream cheese atas nya bolehlah di tabur sedikit milo serbuk |
ini yang di potong gambar x brapa cantik..siap untuk di ngapp..hii |
No comments:
Post a Comment