Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Sunday, March 13, 2016

Popia Sayuran mudah dan ringkas..

Bertemu sekali lagi pada hari Ahad nie..wahhh bila dah dapat menulis di blog saya pun apa lagi pulun jer masukkan resepi..tapi semua yang tertunggak aje sebab almaklumlah rajin sesangat hakak nie nak mengupdate blog..ni kerana tengah buat keje kat opis mata terasa ngantuk giler...oppss jangan jd gilerss sudah ya..jom kita tengok resepi kudapan yang gurih dan enak sedap di makan panas2 bersama secawan teh atau kopi..lagi pun resepinya sangat mudah.  bagi peminat popia sayuran jom kita tengok resepi di bawah..

Popia Sayuran

Secukupnya Kulit Popia - saya guna kulit popia size sederha dan
lapik 2 helai sebab kulit popia agak nipis dan mudah koyak.

Bahan2 Untuk Inti:

1 biji sengkuang yang kecil aje - parut atau hiris batang mancis halus
1/4 biji kobis kecil - hiris halus
1 mangkuk kecil - mix vege frozen
1/2 labu bawang besar didadu halus
2 ulas bawang putih - dicincang
secukupnya udang kering - untuk rencah direndam sebentar dan tumbuk
sedikit serbuk lada putih
garam secukup rasa
1 camca teh serbuk ayam pasti sedap
1/4 cawan air
sedikit minyak masak untuk menumis

Cara:

Panaskan Minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih cincang bersama bawang besar yang didadu halus hingga layu dan berbau harum masukkan juga udang kering tumbuk. Masukkan sengkuang, kobis yang di hiris halus. Balik2kan dan masukkan air sedikit, masuk kan mix vegie dan balik2kan sebentar.. perasakan dengan garam dan sedikit serbuk lada sulah. Masak sekejap sahaja tak perlu lama2 padamkan api dan sejukkan inti dahulu sebelum dibuat popia.

Cara untuk gulung popia:
Ambil 2 helai kulit popia di letakkan selisih sedikit sahaja. Masukkan inti dalam 2 sudu makan  dan gulungkan kemas. Lekatkan hujungnya dengan bancuhan tepung dengan sedikit air dan buatlah sehingga habis. Panaskan minyak dalam kuali untuk mengoreng terendam. Gorengkan sehingga keperangan dan garing. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos cili atau apa2 sos kegemaran anda cubalah sedap.








No comments:

Post a Comment