Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Wednesday, October 26, 2011

DEEPAVALI vs cuti..n Resepi Roti Naek Gebuz

Assalamualaikum..

Selamat pg n salam sejahtera utk smua.  Sempena hari Deepavali hari ini akak nak mengucapkan Selamat Hari Deepavali bagi semua yg merayakannya..n selamat bercuti juga pada smua.. Pada hari cuti seperti ini tentu ramai yang ada perancangan sama ada utk berjalan2 membeli belah ke atau ke rumah sanak saudara. Akak rasanya x kemana2 kot belum ada perancangan lg nampaknya.

Pg2 td akak dh wat sarapan Roti Telur Berbawang yg dicicah gan cili sos..oleh kerana pernah masuk kan respi yg sgt mudah baru2 nie jd akak xlah ambil pic..lg pun sajer utk mengabiskan stok roti sebelum luput tarikh jd bersarapan rengkas ajer..akak berangan gak td pg nak membuat Roti Arab tp kemana lak buku resepi akak menyorok pepagi hr...so simpan la dulu yer hasrat nk meroti arab tu laen kali kita boleh buat.

InsyaAllah klau rajin sat2 lg akak mmg bercadang nk wat puding ke eclair ke tngok la mana2 yg kesampaian yer..hehe bleh mcm tu..ok la hr nie akak nak masukkan satu n3 Roti Naek Gebuzz yang akak dh bnyk kali buat n kali ini akak tepek resepi di sini pula yer..resepi ini akak pelajari sendri dari kawan akak Kak Sham semasa beliau kat SK Tmn Anggerik tp skrg kak Sham dh jd CC kat SK Tmn Perling...trima kasih kak sham kerana turunkan ilmu buat roti naek nie n ramai yg suka dr feedback yg akak dpt..jom kita semak resepi..

Nie roti yg perlu direhatkan 1/2 jam sebelum di bakar

Roti yg siap dibakar brushkan butter diatasnya

Satu adunan nie dpt dlm 3 loyang 9x9..bnyk tu..klau loyang kecil dpt 4

ROTI  NAEK GEBUZ
Sumber : Hjh Shamsiah Salihin
Oleh; Zalekha Luvs Cooking

Bahan2
1 Kg tepung gandum
1 paket mauripan yis (11gram)
3/4 tin susu pekat mnis
1 1/2 mug air suam
1 cawan gula pasir
2 sd besor butter
garam secubit
few drop yellow colouring..
Cara:
Buat bancuhan yis dulu dalam mangkuk kecil (Campurkan 3 sudu bsar tpg gandum, 1 pket yis n 1sudu gula gan 3/4 cwn air suam gaul rata biar tp dia naik dlm 10 -15minit)
Dalam besen bsor masukkan tpung gandum, gula, butter garam n bancuhan yis td..
Air suam yg 1 1/2 mug td campurkan gan susu pekat n yellow colour kcau..
Step seterusnya bahan2 kering bersama air susu suam mcm org wat jemput2 sehingga rata..setelah siap diadun..letakkan 1/2 cawan minyak masak di atas
adunan roti..biar kan dlm stgh jam or 45 minit dia akan naik sekali ganda..
griskan loyang yg sesuai akak guna loyang empat segi 8"x8 tu leh dpt 4 loyang gan
butter..bila adunan dh naek bleh bulat2kan adunan mcm org buat fish ball n susun
dlm loyang rapat2...rehat kan adunan yg dibentuk td dlm 1/2 jam sbb dia akan naik
lg..hehe asik naek jer kan..baru lah di bakar dlm oven 200 dgree api atas bwah
selama 40 - 45 minit..bila dh msak atas dia warna kuning cntik kluarkan dr oven
n teruslah brush gan butter atas roti..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment