Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Saturday, October 22, 2011

Menu di Hari Sabtu..Asam Pedas Ayam..

Assalamualaikum..

Selamat tgh hr smua dh mkn ke belum..hari nie akak hanya tinggal berdua gan Iqin..yg laen dh ke Mutiara Rini menghadiri Kenduri, mak Iqin n Aishah ke pusat Memandu kete seharian dorang kat sana..Jadi akak masak la yang rengkas asal sedap di tekak..hehe..asik nak yg sedap ajerkan..

Masakan Asam Pedas sememangnya sgt sinonim dengan org2 Johor..kalau hari2 mkn pun masih tak jemu2..jom la kita semak resepi Asam Pedas Ayam dan Tahu Tempe Bersambal dengan Fucuk n SooHoon..

Asam Pedas Ayam..
Bahan2:
Seekor ayam sederhana potong 16 dicuci bersih..
40 batang Cili Kering gunting buang biji dan rebus dalam air pnas sebentar
1 labu bawang besar
10 ulas bwang merah
5 ulas bawang putih
seinci kunyi
2 inci halia
Belacan sesudu
serai 2 batang dititik
daun limau purut -5 helai
Segemgam asam jawa dlm 1/2cawan - dibancuh gan 2 cawan air tapis n buang biji asam
3 cawan air
2 sudu gula
Garam secukupnya.
Minyak utk Menunis dlm 1/2 cawan

Cara:
1. Blenderkan lada kering, bawang2, halia, kunyit dan Belacan.
2. Panaskan Minyak dan tumis bahan yang diblender hingga garing n pecah minyak utk dpatkan
   asam pedas yang sedap lada kena betul2 garing,
3. Masukkan Serai dan daun limau purut. Masukkan air asam dan air biar agak mendidih baru masukkan
  ayam..Biarkan lauk mendidih dlm 20-30 minit dengan api yg besar.
4. Bila ayam dah agak empuk kecil kan api, masukkan gula dan garam, rasa keseimbangan lauk. klau saper
  yang nak letak MSG atau perasa letak la akak mmg letak gula ajer tuk ganti serbuk perasa.
5, Biar lauk merenih dlm 15 minit dan tutupkan api. sesuai utk makan dengan nasi putih juga buat cecah lempeng kelapa atau lempeng pekak..

Tahu Tempe Bersambal dgn Fucuk n SooHoon

Bahan:
4 Keping Tempe Potong dadu - di goreng, tos dan ketepikan
5 keping Tahu potong dadu - di goreng, tos dan ketepikan
Soohoon secekak - rendam hingga lembut -
Sekeping Fucuk - Rendam hingga lembut kerat2
 untuk rencah
Lada Blender 3 sudu makan
8 ulas bawang merah =blender
4 ulas bawang putih-blender
3 sudu mkn udang kering rendam dan tumbuk
garam secukup rasa
2 sudu kicap lemak manis
minyak untuk menumis..

Cara:
Panaskan minyak tumis bahan yang diblender hingga agak garing masukkan udang kering diikuti kicap dan sedikit garam, goreng lg balik2kan masukkan dlm 1/4 cawan air.
Asam Pedas Ayam

Tempe Tahu Bersambal gan Soohoon n Fucuk

Makan Tengah hari dengan Iqin...

Inilah rupa tempe yg dibungkus guna daun tempe..klau kat negeri2 laen ada yg x kenal tempe..
Masukkan Tempe Tahu yabg telah digoreng tadi, balik2 sebentar masukkan soohoon dan fucuk atau tahu kering yg telah ditoskan.. Balik2kan sehingga agak kering. sedia utk dihidangkan bersama nasi panas..makan dengan nasi impit pun sedap.

No comments:

Post a Comment