Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Thursday, October 9, 2014

Sambal Cili Padi Ikan Bilis dan Petai..

Salam..selamat petang kawan2 semua sekali lagi saya bersiaran di hari khamis ini.. kali ini nak kongsikan dengan kawan2 resepi mudah yang sedap di makan bersama nasi putih panas2 atau ubi rebus..huhuhu mana nak cari ubi rebus time2 gini..sedapkan dapat makan ubi rebus gan sambal cili padi ikan bilis..petai sebagai penyedapnya..pehhh petai lagi selagi stok petai ada..hihihi..Jom tengok resepi di bawah:

Sambal Cili Padi Ikan Bilis dan Petai

Bahan-Bahan:

Cili padi hijau - 1/2 mangkuk tafufa (lebih lurang 35 - 40 btg) kalau nak pedas boleh campur dengan cili padi kampung *
1 labu bawang besar*
1 inci belacan *
2 labu bawang besar di hiris nipis
1 cawan ikan bilis
1 piring petai (dalam 3 papan gitu)
1 keping asam gelugor
1 1/2 sudu makan gula
sedikit garam
dan sedikit minyak untuk menumis

Cara:

1. Mula2 gorengkan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
2. Bahan2 yang bertanda * cili padi, bawang dan belacan di tumbuk kasar (saya guna blender tapi tekan butang pulse so tekan sekejap2 supaya cili api tak berapa halus. (air guna sikit sahaja utk blender kasar seperti ini)
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan bahan2 yang telah diblender kasar tadi tumiskan sehingga agak garing dan naik minyak. Masukkan pula bawang besar, balik2kan sehingga cili dan bawang menjadi agak garing dan keperangan. Masukkan pula asam keping, dan petai.
4. Setelah di balik2kan sebentar masukkan pula gula pasir dan perisakan pula dengan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang di goreng garing tadi, tinggalkan sedikit untuk hiasan di atas diatas sambal bila menghidang. Siap untuk di nikmati bersama nasi putih panas atau dengan ubi rebus.

* Bila ada sambal macam nie dah tak pandang lauk lain lagi saya...sedapp cuba tau kawan2..

lawan sambal cilipadi nie gan ikan terubok asin goreng bawang bercili..pehhh terbaikkk


menikmati nasi panas gan sambal cili api bilis petai..

No comments:

Post a Comment