Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Sunday, July 12, 2015

Udang Masak Butter..lemak berkrim sedap uolls..

Salam dan selamat berhujung minggu untuk semua...dah semakin nak raya tinggal 4 hari sahaja lagi rasa malasnya bukan main..mood raya dah datang la katakan..oklah sementara tak ada perkara urgent yang perlu dibuat saya nak sharekan dengan kawan2 resepi Udang Masak Butter kegemaran si kenit Aina Arissa sebenarnya di suruh masakkan udang goreng cheese tapi saya yang ubah pada udang masak butter..kalau sape-sape yang nak resepi udang goreng cheese tu boleh lihat di DISINI ya.
oklah kita terus lihat resepi yang saya masak hari Jumaat lepas..sedap tau kawan2 lemak berkrim..hingga menjilat jari..cewahhhh promosi nyer kemain lagi..tapi kalau tak caya buat tau memang sedap pun..

Udang Masak Butter

Bahan-Bahan

12-15 ekor udang sederhana - (dibuang kulit tinggalkan ekor sahaja)
2 sudu makan butter
250 ml susu segar  - saya guna susu kotak uht aje
5 ulas bawang putih dicincang
5 batang cili padi dihiris
2 pelepah daun kari
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam maggie
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit - (untuk pemekat)
secukupnya tepung jagung untuk salutkan pada udang
sedikit minyak untuk mengoreng udang.
garam secubit sahaja (kalau x letak pun xpe sebab butter dah salted n serbuk ayam maggie tu pun dah masinkan)

Cara:

1. Udang yang sudah dibuang kulit di belah belakang untuk keluarkan urat yang color hitam
basuh dan toskan. Ambil udang dan pupuk pada tepung jagung. Panaskan minyak dalam kuali gorengkan udang yang telah dipupuk tadi hingga berubah warna dan masak sekejap aje, angkat dan toskan.
2. Dalam kuali lain panaskan butter 2 sudu makan, masukkan bawang putih cincang bersama cili padi hiris dan daun kari goreng hingga berbau harum dan masukkan pula susu segar. Masukkan juga serbuk lada sulah dan perasa ayam maggie dan garam sedikit sahaja serta masukkan bancuhan tepung jagung. . masukkan udang balik2kan  padamkan api serta hidangkan bersama nasi putih panas..sedap cuba tau...

bedakkan udang dengan tepung jagung..


udang yang dah digoreng tapiskan minyaknya




No comments:

Post a Comment