Zalekha Luvs Cooking

Zalekha Luvs Cooking
masakan yang mudah lagi sempoi..

Monday, October 17, 2011

Malam Yang Hening dan Roti Pintal..

Apa pulak yer kena mengena dengan malam yg hening dan Roti Pintal..sebenar xada apa yg
bersangkut paut tentang kedua2nyer..Cuma malam nie terasa mcm sunyi n sepi ajer kat umah nie
mungkin sebab anak2 saudara pi ke umah kakak n suaminyer yg akan menunaikan Ibadah Haji pada
19 Okt nie..tinggal sehari jer lg..InsyaAllah esok mungkin akak pula akan menziarah kekanda yg
akan berangkat ke tanah suci Mekah..
Ok la berbalik pd Roti Pintal sebenarnya pd hari Ahad lepas akak ada buat Roti Pintal Berinti Ayam n Kentang Lada Hitam..so mari la kita tengok resepinya yer..

Bahan2:
Utk Doh Roti:-
500gm tepung gandum
1 peket Yis Mauripan
100 gm gula castor
250 ml air suam
50 gm butter/majerin
1/2 camca teh garam

Cara:
Yis di larutkan dengan sedikit air dlm 1/4 cawan air suam biarkan berbuih
Gaul kan semua bahan dalm besen yg agak besar digaul rata dan uli hingga sebati, uli dalam 20 minit.
Bila dah siap di uli biarkan dalam 1/2 jam hingga 45 minit..

Untuk Inti Ayam Berkentang Bahan2nyer:
200gm isi dada ayam potong kecil
4 biji kentang - bersihkan dan didadu kecil - goreng sebentar dan toskan
2 labu bawang besar -dadu atau cincang halus *
4 ulas bawang putih dicincang*
2 inci halia cincang atau tumbuk*
sepohon daun bawang dan sop hiris halus
2 sudu mkn rempah sup
1 camca teh serbuk lada hitam
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara: tumiskan kan bahan bertanda * hingga berbau wangi dan layu, masukkan rempah sup yg telah dibancuh dengan sedikit air jdkan pes..setelah rempah garing masukkan serbuk lada hitam. masukkan ayam dan balikkan. Masukkan sedikit air agar ayam empuk..setelah ayam empuk masukkan kentang yg telah digoreng.  Balik-balikkan dan masukkan daun sup n daun bawang, Perisakan dengan garam..jika suka masukkan perasa tp saya xletak pun. masak sehingga inti ini agak kering sedikit. Tutup api dan sejuk kan sebelum utk dibuat inti Roti Pintal.

Cara membuat Roti Pintal:
Setelah Doh Roti naek 2 kali ganda bahagikan doh kepada 5 hingga 6 bahagian..gunakan sedikit tepung utk memudahkan menorak roti..ambil satu bahagian doh torak guna penorak hingga menjadi bentuk 4 segi lebarnya lebih kurang 6inci x 6inci. ambil pisau  dan di keratkan kiri dan kanan doh untuk membuat pintalan jgn smpai tengah tinggalkan bahagian tengah utk letak inti (bleh lihat di gambar) letakkan inti dan pintal mcm buat tocang. Susun dalam loyang..sapukan diatas roti dengan sedikit kunig telur yg dicampur sdikit pewarna kuning,  Masuk dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 celcius selama 45 - 50 minut atau roti kelihatan masak dan golden brown di atasnyer sejukkan di redai atau nk mkn panas pun boleh..
Selamat mencuba..







4 comments:

  1. sedap-sedap....menyelerakan dan mengenyangkan jugak..thanks dear

    ReplyDelete
  2. Thanks J....mmg sedap roti pintal tu eventho i dapat rase sket je coz my mom yg abiskan sume..

    ReplyDelete
  3. Welcome Nanna, xper laen kali klau i wat roti
    pintal lg leh rasa bnyk ckit ekk..

    ReplyDelete