Kerabu Mangga
Bahan-bahan
5 biji mangga muda - saya guna mangga epal dikupas kulitnya dan disagat (boleh juga guna manga jenis lain asal muda)
2 labu bawang besar - dihiris nipis/racik halus
1 batang bunga kantan - dihiris nipis
15 batang cili padi hijau -dicincang halus (ikut nak pedas masing2 yer kurangkan atau lebihkan)
segemgam udang kering - cuci toskan dan diblender kering (kalau ditumbuk pun boleh)
2-3 biji limau kasturi diperah ambil jusnya
gula dan garam secukupnya untuk balancekan rasa masam manis
(kalau suka boleh letak serai sebatan yang dihiris halus -saya tak letak pun)
Cara:
1. Gaulkan buah mangga muda yang disagat bersama bawang besar dadu/hiris halus dengan cli padi yang dicincang, kantan dihiris halus dan udang kering yang diblender kering/tumbuk halus.
2. Masukkan gula dan garam serta jus limau nipis, gaul kesemua bahan hingga rata dan rasakan kesesuaian masam manis kerabu ini. Tambahkan apa2 yang perlu garam atau gula. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi goreng serta lauk pauk lain...sedappp...cubalah..
Nasi Goreng Kampung Pedas Meletop yg dimakan dengan kerabu mangga... |
No comments:
Post a Comment