Kek Mentega Lemon Berceri
Bahan-Bahan:
250 gram mentega berkualiti - SCS ke golden churn ke (nak guna buttercup pun boleh)
200 gram gula castor
250 gram tepung gandum *
2 camca teh baking powder *diayak bersama
5 biji telur size A
2 biji lemon - perah jusnya dpt dalam 1/2 cawan 1 camca teh esen perisa lemon - saya guna star brand
70 gram Ceri kering merah/hijau - dipotong 2 atau 4
1 sudu makan lemon zest (parutan kulit lemon-yg kuning sahaja)
Cara:
1. Mula-mula panaskan ketuhar pada suhu 180'C
2. Pukul mentega dan gula castor pada kelajuan sederhana sehingga kembang dan gebu kemudian tingkatkan kelajuannya.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul pada kelajuan sederhana, scrap kan adunan kek mentega di sekeliling mangkuk pengadun dan pukul lagi hingga adunan bergaul rata.
4. Masukkan Ceri kering yang dipotong ke dalam tepung gandum - gaulkan. Dengan menggunakan senduk kayu kacaukan adunan kek dengan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus lemon. Masukkan juga esen perisa lemon dan kulit lemon yang diparut. Akhirkan dengan adunan tepung. Gaulkan sebati.
5. Masukkan adunan kek ke dalam loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pengalas atau kertas surih. Kalau buat menggunakan cup kecil masukkan dalam cup. Saya buat dua2 satu dalam loyang/acuan kek lonjong size 8x4 inci selebihnya saya letak dalam acuan kertas/paper cup.
6. Bagi yang menggunakan acuan/loyang yang besar bakar pada suhu 180'C selama 50 minit atau sehingga kek masak uji tengahnya dengan mencucukkan lidi jika keluar bersih kek sudah masak jika belum tambahkan waktu membakar 10-15 minit lagi. Jika anda gunakan paper cup bakar selama 30 minit sahaja bergantung pada oven masing2. Memang sedap kek ini cuba lah...
nie rupa atas dia tergelap sikit |
tp bahagian bawah dia ok... |
No comments:
Post a Comment