Hai...selamat malam dan selamat berhujung minggu semua...tadi pagi saya janji nak masukkan entry sarapankan tapi nampaknya masih tak berkesempatan..so malam2 gini tukar yer pada resepi masakan berasaskan telur yang agak unik namanya...saya pun xtau mana datangnya nama bagi lauk telur ini mungkin ada petani yang suka makan lauk telur ini dah disuruh pula isteri atau anaknya yang bernama Melor masak...hehehe memandai ajer saya kan.. tapi arwah bonda memang selalu juga masak telur macam nie dolu2 sedap dan tidak menjemukan walaupun bersantan...ok jom la kita semak resepi di bawah ini
Telur Masak Melor Tani
Bahan-Bahan:
5 biji telur ayam - xkisah gred apa A @ B
250 ml pati santan pekat
1 cawan jus asam jawa
1 cawan air
5-6 batang cili hijau di belah dua memanjang
6 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1camca lada hitam - ditumbuk kasar (lupa nak letak tadi)
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris hingga berbau harum dan layu, masukkan juga lada hitam yang ditumbuk kasar. Masukkan pula air dan santan, kacau selalu supaya x pecah santan.
2. Bila agak mendidih masukkan jus asam jawa dan cili hijau yang dibelah 2, dan masukkan juga garam.
Masukkan telur yang dipecahkan sebiji2.
3. Masakkan dengan api sederhana hingga telur masak dan padamkan api. Hidangkan bersama nasi putih
sedap...cubalah...
No comments:
Post a Comment